Φροντίδα κοσμημάτων

Τα κοσμήματα για να παραμείνουν όπως ήταν όταν τα αγοράσατε χρειάζονται φροντίδα. Η καθημερινή χρήση, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η σκόνη, τα χημικά, τα αρώματα επηρεάζουν την λάμψη των κοσμημάτων αλλά και των λίθων.

Αν θέλετε το κόσμημά σας να διατηρηθεί γι’ αρκετό διάστημα στην αρχική του κατάσταση θα πρέπει να ακολουθείτε μερικούς βασικούς κανόνες:

  • Αποφύγετε να φυλάσσετε τα κοσμήματα σας όλα μαζί σε ένα κουτί καθώς υπάρχει η πιθανότητα να χαραχτούν ή να μπερδευτούν μεταξύ τους.
  • Το καλύτερο θα ήταν να φυλάσσετε τα κοσμήματα σας σε βελούδινες θήκες και ειδικές μπιζουτιέρες. Αν δεν διαθέτετε κάτι από τα παραπάνω, καλύτερα να τα φυλάσσετε μέσα στο κουτί που τα αγοράσατε γιατί τα μόρια της ατμόσφαιρας τα φθείρουν περισσότερο όταν είναι εκτεθειμένα.
  • Η άμεση επαφή των κοσμημάτων σας, των πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων τους με κολόνια, λακ, κρέμες σώματος, οποιοδήποτε άλλο χημικό αλλά και τον ήλιο μπορεί να επηρεάσει το μέταλλο και να αλλοιώσει το χρώμα και τη λάμψη τους.
  • Τις περισσότερες πέτρες μπορείτε να τις φρεσκάρετε με χλιαρό νερό, σαπούνι και μια μαλακή βούρτσα.
  • Για τα δαχτυλίδια με δυνατότητα αυξομειώσεις, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σπάσουν με την πολλή πίεση, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κάθε φορά που θα θέλετε να αλλάξετε το μέγεθος του δαχτυλιδιού σας.

Όσον αφορά στο ασήμι, οξειδώνεται με τον καιρό με αποτέλεσμα να μαυρίζει. Η διαδικασία αυτή οφείλεται στην επαφή του με το θειάφι της ατμόσφαιρας και είναι αναστρέψιμη.

Για να φρεσκάρετε τα ασημένια σας κοσμήματα ( όχι τα επιχρυσωμένα), μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικά υγρά καθαρισμού που κυκλοφορούν στο εμπόριο και να επαναφέρετε την αρχική λάμψη.

Ένας φυσικός τρόπος είναι να τα αφήσετε για αρκετή ώρα σε ένα δοχείο με νερό και μαγειρική σόδα, το οποίο έχετε καλύψει εσωτερικά με αλουμινόχαρτο. Όταν επανέλθουν στο χρώμα τους, σκουπίστε τα με ένα μαλακό πανί.